Små stemmer blev til stor fortælling
Kan tre børn og en børnebogsforfatter skabe en bog fyldt med illustrationer på bare tre eftermiddage? Hvis man ser resultatet på Skanderborg Bibliotek, så er man ikke i tvivl: Det kan man sagtens! Børnebogsforfatter og illustrator Anya Winqvist har sammen med en gruppe 11 årige piger skabt en komplet børnebog med illustrationer. Bogen har fået titlen ”Kære Dagbog” og indgår i et 2-årigt udviklingsprojekt ved navn ”Små Stemmer – Store Fortællinger”.
Små Stemmer – Store Fortællinger
Projekt ”Små Stemmer – Store Fortællinger” er et spændende 2 årigt udviklingsprojekt, som Skanderborg Kommunes Biblioteker har fået Slots- og Kulturstyrelsens økonomiske støtte til at arbejde på. Projektet er et samarbejde mellem udvalgte børnebogsforfattere og illustratorer, Bibliotekerne i Aarhus, Skanderborg og Silkeborg Kommune – og med et hold af observatører bestående af forskere fra Center for Børns Litteratur og Medier. Af øvrige samarbejdspartnere i projektet kan nævnes eReolenGo, Dansk Forfatterforening, Manuskriptskolen for børnefiktion og FilmX Midtjylland.
Børn skal være medskabere af nye fortællinger
Bibliotekets leder for Innovation, Anne Mette Høncke fortæller overordnet om projektet ”Små Stemmer – Store Fortællinger”: ”Som Bibliotek er vi vant til at formidle eksisterende litteratur til børn, men der er f.eks. meget, der tyder på, at børns egne fortællinger ikke er så udbredt som genre. Derfor ønsker vi med projektet ”Små Stemmer – Store Fortællinger” at invitere børn med ombord i en række eksperimenter inden for det at skabe fortællinger i forskellige former. Og vi håber selvfølgelig på, at det ikke alene vil give resultater, der kan styrke børns læselyst, men også at vi med et projekt som dette kan bidrage i udviklingen af børnelitteratur, hvor børn er medskabere”.
Projektet er rammesat på den måde, at Skanderborg Kommunes Bibliotek i øjeblikket og frem til foråret 2023 vil arbejde med udvalgte målgrupper af børn, som matches op med udvalgte børnebogsforfattere og illustratorer. Vha en række workshopforløb skal de sammen skabe nye og anderledes produkter (lyd, tekst, billede, film, digitalt eller andet) henvendt til børn inden for den pågældende målgruppe.
En fed oplevelse
Men hvordan har det så været for deltagerne på den seneste workshop at skulle både tegne og fortælle, når man aldrig har lavet en bog før? Det kan deltager Siv Bay Andersen fortælle mere om: ”Det har været meget fedt og sjovt, og jeg vil gerne være med til at lave en bog mere.”
To andre deltagere Caroline Lund Søgaard og Sifka Mondrup supplerer: ”Jeg ville ønske, vi havde haft flere dage, og det kunne være fedt at lave en toer eller en længere bog.”, fortæller Caroline, som også synes, det har været fedt at være flere om projektet. ”Vi kom ligesom hurtigere i gang med fortællingen.”
Og lige netop det med at være flere om det, og at have en forfatter med på holdet, har gjort indtryk på pigerne.
”I skolen har jeg skrevet en del i forbindelse med opgaver. Men med den her bog gik det hurtigere, fordi vi talte samtidig med, at vi tegnede historien. Og så har det været fedt og anderledes at arbejde sammen med en rigtig forfatter,” fortæller Sifka.
Netop illustrationerne blev en stor del af skabelsen af fortællingen og er noget, forfatteren Anya Windqvist har stor erfaring med.
En rørende fortælling
På de tre workshops har der væres fokus på at tale og tegne sig frem til en fortælling frem for det skrevne ord. På den måde har børn og forfatter talt sig rundt om hovedpersonen og fortællingens temaer – og sammen givet det form og indhold. Og her er der et særligt emne, som ofte kommer op, når børnene skal bestemme, fortæller forfatter Anya Winqvist:
”Når jeg før har arbejdet med børn, vælger de typisk uhyggelige historier, og det er ikke en undtagelse her. Historien er skrevet i en dagbogsform, hvor vi følger en pige, der mister sin mor. Faren er ikke til megen hjælp, og pigen håber at finde nogen, der ser hende. En barsk historie, men det har været spændende at arbejde med børnenes vinkel og deres tegninger som udgangspunkt for fortællingen.”
En færdig bog
Eksperimentet er kommet i stand i forbindelse med projektet ”Små Stemmer – Store Fortællinger”, som Skanderborg Kommunes Biblioteker bl.a. samarbejder med Aarhus og Silkeborg Bibliotekerne om.
Og når et projekt har sådant resultatet, så kan projektejerne ikke være mere en yderst tilfreds.
”Vi er så stolte af resultatet, og det børnene i samarbejde med Anya har formået. Det er et vanvittigt godt resultat, og for os som Bibliotek har det været spændende at følge med i, hvordan børnene er blevet engageret i fortællingen”, udtaler børnebibliotekar Louise Marie Schmid sig.
”Kære Dagbog” er året ud omdrejningspunktet for en fin lille udstilling på Skanderborg Bibliotek, hvor alle har mulighed for at læse bogen samt se de flotte illustrationer, projektets deltagende børn har bidraget med.
Har man ikke mulighed for at komme forbi, så arbejdes der i øjeblikket på at få den gjort tilgængelig på bibliotekernes e-bogsmedie eReolen Go.
Kommentarer