Samfund

Skanderborg Kommune styrker indsatsen for klimavenlige madvaner

Foto: Skanderborg kommune

Køkkenprofessionelle, pædagoger og ledere i kommunale institutioner får flere redskaber til grøn omstilling i kommunens køkkener. 

Alle, der spiser i Skanderborg Kommunes køkkener, kan nu glæde sig til mere klimavenlig mad, mindre madspild og mere økologi. Kommunen har nemlig fået en bevilling fra Fonden for Køkkenomstilling på knap 500.000 kroner.

700.000 tons madspild om året

Pengene vil blive brugt på at tilbyde en række kurser i mindre madspild, mere klimavenlig kost og omlægning til mere økologi i kommunale institutioner. Kurserne er både for køkkenprofessionelle og for pædagoger og ledere, der for eksempel vil lære om godt værtskab ved måltidet og bæredygtighedsledelse.

– Vi smider 700.000 tons mad ud om året i Danmark. Noget af det ryger ud i Skanderborg, og kan vi reducere madspildet i køkkenerne, er det både godt for økonomien og godt for klimaet. Samtidig indeholder fødevarestyrelsen nyeste kostråd anbefalinger for sundhed såvel som klimaet, så dem skal vi selvfølgelig også have implementeret i kommunen, siger Claus Leick, formand for kommunens miljø- og planudvalg.

Mange kurser er allerede fyldt op

Imellem kurserne bliver der afholdt forskellige netværksaktiviteter, så deltagerne kan hjælpe og inspirere hinanden undervejs, når de nye vaner skal implementeres. Klimamedarbejder og projektleder for indsatsen i kommunen, Maria Molde, fortæller:

– Vi er superglade for bevillingen, og vi har forberedt processen grundigt sammen med køkkenerne i løbet af efteråret. Så institutionerne står klar derude. De har kunnet melde sig til på forhånd, og mange af kurserne er allerede fyldte, hvilket vidner om et stort engagement i forhold til at gøre endnu mere på madområdet, siger hun.

Projektets mål er at reducere mængden af madspild med 25 %, samt at mindske andelen af indkøbt kød med 50 % for de deltagende institutioner. Samtidig har hver institution sat deres eget mål for en øget økologiprocent. I gennemsnit er institutionernes mål en forøgelse af økologi på ca. 10 %.  

Fakta: Fokus på klimavenlig kost i Skanderborg Kommune

  • Indsatsen for mindre madspild og mere klimavenlig kost er en del af Skanderborg Kommunes klima-, energi – og ressourcepolitik
  • Udover indsatsen for kommunens offentlige køkkener er der også en madspilds-indsats specifikt rettet mod undervisningen i skolerne
  • I samarbejde med Aarhus Universitet gennemfører Skanderborg Kommune desuden forsøget “PlantPro Challenge”, hvor 100 Skanderborg-familier skal prøve at spise mere plantebaseret i en måned

Kommentarer