Skanderborg by

Skanderborg Kommune får 74 nye offentlige ladestandere

Snart bliver det nemmere at lade bilen op, når flere ladestandere fra Clever, AURA og E.ON etableres i hele kommunen. Foto: Skanderborg Kommune

Fra begyndelsen af 2023 bliver det nemmere at lade elbilen op i Skanderborg Kommune. 

Skanderborg Kommune har lavet en aftale med Clever, AURA og E.ON om at sætte i alt 74 ladestandere op rundt omkring i hele Skanderborg Kommune.

– Alle 74 ladestandere bliver offentligt tilgængelige og kan dermed bruges af alle. Vi har lagt vægt på at sprede de forskellige udbydere rundt i hele kommunen, så der er noget for enhver elbil, siger Brian Nielsen, projektleder ved Vej og Trafik i Skanderborg Kommune. 

Ifølge bekendtgørelsen for ladestandere skal alle parkeringspladser, som er i forbindelse med kommunens bygninger, med plads til flere end 20 biler have mindst en ladestander til rådighed inden år 2025. De 74 nye ladestandere er en del af det arbejde, som bekendtgørelsen kræver, men de står klar længe før år 2025. 

– Store dele af arbejdet med at etablere de forskellige ladestandere begynder i løbet af foråret 2023. Derfor har jeg en formodning om, at de alle er klar inden sommer 2023, siger Brian Nielsen om tidshorisonten for de mange nye ladestandere inden for kommunegrænsen. 

Borgere har udpeget 19 lokationer

Borgere i Skanderborg Kommune har været med til at udpege placeringen af de mange ladestandere. I forbindelse med planlægningen, blev de spurgt, hvor i kommunen de kunne tænke sig en ladestander. Der kom over 300 forslag, flere på samme lokation.

– Det er dejligt at være med til et projekt, hvor vi konkret kan opfylde borgernes ønsker. Der er nogle steder, hvor vi ifølge bekendtgørelsen er forpligtet til at opstille ladestandere – og så er det glædeligt, at vi kan imødekomme 19 ønskede lokationer, som vi ikke er forpligtet til at etablere standere på, men som vi gør alene for at gøre borgernes hverdag nemmere som elbilejere, siger Brian Nielsen. 

De tre udbydere er som udgangspunkt mest interesseret i at få ladestandere op på pladser, hvor flest borgere kan benytte dem. Men kommunen har gjort sig umage ved at lave en aftale hvor udbyderne også forpligter sig til at opstille standere på mindre lukrative pladser, som eksempelvis i mindre byer, hvor færre borgere vil benytte standerne. 

– Det ser rigtig godt ud med de mange ladestandere, som nu kommer op. Og strategien med at bruge de “attraktive” steder som løftestang for de “mindre attraktive” steder ser ud til at være lykkedes. Der kommer ladestandere i både de store byer og i mange af de mindre bysamfund også. Borgere med elbiler kan glædes sig til, at der om kort tid bliver nem adgang til opladning tæt på de fleste – uanset hvor man bor i kommunen, siger Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget Claus Leick. 

Kommentarer