Plan for udrulning af fjernvarme på vej i Skanderborg
Skanderborg Kommune er godt i gang med at gøre klar til at udrulle fjernvarme i de dele af kommunen, som fortsat bruger naturgas. En plan for udrulning i Skovby i den nordlige del af kommunen forventes at være klar i begyndelsen af maj, og der arbejdes intenst på at få byerne Låsby, Storring, Stjær, Skjørring, Sjelle og Herskind med.
I øjeblikket har ca. 60 procent af alle husstande i Skanderborg Kommune fjernvarme. Den andel skal øges markant de kommende år. Behovet for grøn omstilling og stigende gaspriser, har sat turbo på udrulningen af fjernvarme. Tirsdag præsenterede Regeringen den store grønne plan Danmark kan mere II, hvor et af punkterne er udfasning af naturgas og fuld udrulning af fjernvarme senest i 2028.
– Vi har en bunden opgave med at udfase naturgassen og skaffe mere bæredygtige varmekilder. Derfor har vi allerede taget hul på en plan for udrulning af fjernvarme, så den bliver tilgængelig for så mange som muligt, siger borgmester Frands Fischer.
I Skanderborg Kommune er det særligt byer i det nordlige område, som er koblet på naturgas. Kommunen er sammen med Kredsløb (det tidligere AffaldVarme Aarhus), Galten Varmeværk og Skanderborg-Hørning Fjernvarme i gang med at afklare mulighederne for at udrulle fjernvarmen i området.
– Vi forventer at kunne sige noget mere konkret om mulighederne i begyndelsen af maj, men vi kan løfte sløret for, at vi arbejder på at få så mange byer med som overhovedet muligt, fortæller Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.
Forskellige løsninger skal på bordet
For nogle af de mindre byer i kommunen som f.eks. Herskind vil der gå lidt længere tid, før beregningerne er klar, og en plan kan præsenteres. Formentlig vil det ske sidst på året. For enkelte byers vedkommende vil det måske ikke være muligt at levere fjernvarme fra det eksisterende fjernvarmeværk. Det gælder eksempelvis for Voerladegaard i den sydlige del af kommunen, hvor der i stedet skal alternative løsninger på bordet.
– I de tilfælde, hvor løsningen ikke ligger lige foran os, vil vi gå i dialog med de lokale borgere. Det gælder eksempelvis i Voerladegaard, hvor løsningen kunne være et såkaldt termonet eller etablering af et lille lokalt fjernvarmeværk, der så kan være ejet og drevet af et af de eksisterende fjernvarmeselskaber, fortæller chef for Plan, Teknik og Miljø Karen Margrethe Høj Madsen.
Fjernvarme er grønnere end varmepumper
Skanderborg Kommune har den seneste tid fået henvendelser fra borgere med naturgasfyr, som gerne vil skifte til en varmepumpe, der kan være et godt alternativ til naturgas, men som ikke er en optimal løsning i et område med fjernvarme. Både samfundsøkonomisk og miljømæssigt er fjernvarme et bedre valg. Derfor opfordrer Skanderborg Kommune borgerne til at se tiden an.
Selvforsyning med grøn strøm senest i 2030
Det er ikke kun varmeforsyningen i Skanderborg Kommune, som er godt på vej til at blive grønnere. Byrådet vedtog i marts 2022, at 100 procent af strømforbruget i kommunen skal komme fra grønne energikilder senest i 2030. Vel at mærke grønne energikilder inden for kommunegrænsen. Det betyder, at der skal gøres plads til flere solcelleanlæg og vindmøller de kommende år. Allerede på mødet i maj skal Byrådet tage stilling til etablering af to større solcelleanlæg.
Kommentarer