Mindre sygefravær i ældreplejen
Personalet på ældreområdet i Skanderborg Kommune er mindre syge end tidligere. I perioden 1. januar til 30. september 2020 udgjorde sygefraværet 6,43 % af arbejdstiden, mens tallet i samme periode sidste år var 7,95 procent.
Det svarer til et fald i sygefraværet på cirka 19 procent.
Alle fire plejedistrikter i Skanderborg Kommune har nedbragt deres sygefravær i de første ni måneder af 2020 i forhold til samme periode i 2019. Det fremgår af en oversigt, som Økonomiudvalget blev præsenteret for ved sidste møde.
Koncernchef for Ældre og Handicap Lis Kaastrup glæder sig over udviklingen.
– Det er et område, vi har meget fokus på, så det er rigtigt dejligt, at sygefraværet falder. Jo mindre sygdom, jo mere pleje og service kan vi levere til borgerne, siger hun.
Direkte dialog
Hun peger bl.a. på, at området følges tæt både politisk og administrativt. I samarbejde med HR-afdelingen er der iværksat systematisk opfølgning og forskellige tiltag i forhold til ledelse, trivsel og arbejdsmiljø, og det er en del af forklaringen på faldet i sygefravær.
Derudover spiller de mange corona-tiltag formentlig også en rolle. Håndsprit, værnemidler og personlig afstand beskytter ikke kun mod corona-virus, men også mod ”almindelig” sygdom som influenza, forkølelse etc.
Det område, hvor sygefraværet er faldet mest markant, er Plejedistrikt Galten. I 2019 (jan-sept) var sygefraværet på 8,45 %, men det er faldet til 5,41 procent i samme periode i 2020.
– Der er formentlig flere forklaringer på det store fald. Vi gør meget ud af at tage godt imod nye medarbejdere og afstemme forventningerne. Samtidig er sygefravær et punkt på alle ledermøder, og vi tør spørge ind tidligt, hvis vi oplever, at en medarbejder har for mange sygedage. Den åbenhed og direkte dialog mellem ledere og medarbejdere har stor betydning, siger Jette Risager, plejedistriktschef for Galten-området.
Færre sygedage generelt
Ser man på hele Skanderborg Kommune som organisation er det samlede sygefravær også faldet. I september 2020 var det gennemsnitlige sygefravær på 5,18 %, mens det i september sidste år var på 5,75 %. Det svarer til et fald på knap 10 procent.
På nogle områder er sygefraværet dog steget i perioden. Det gælder f.eks. for Landsbyen Sølund. I perioden 1. januar til 30. september 2020 har sygefraværet gennemsnitligt været på 8,53 % mod 8,06 % i samme periode i 2019.
I oktober tog Landsbyen Sølund hul på et to-årigt pilotprojekt med fokus på sygefravær, arbejdsmiljø og trivsel. Erfaringerne bliver efterfølgende bredt ud til hele organisationen.
Kommentarer