Hjælp naturen: Aflever dine grene i skolens kvashegn
Skanderborg Kommune er sammen Odder Kommune og Renosyd i gang med at bygge kvashegn til gavn for klima og insekter. Der etableres i alt omkring 1.000 meter kvashegn på skoler i de to kommuner.
Et godt kvashegn består af grene, pinde og kviste med en tykkelse som en tommelfinger og opefter for at skabe sammenhæng og en god variation, som dyrene kan trives i. For hver eneste favnfuld grene og kviste til de lokale hegn er du med til at gøre en forskel for naturen. Kvashegnet her står i Økologiens Have i Odder. (Foto: Renosyd)
Under overskriften “Mere natur – mindre affald” er Skanderborg og Odder Kommuner samt Renosyd gået i gang med at sætte Danmarksrekord i kvashegn til gavn for klima og dyreliv.
Et kvashegn bygges kort fortalt ved, at man banker pæle i jorden i to rækker og fylder mellemrummet op med grene i forskellige størrelser. Hegnet bliver et lille økosystem som giver gode levevilkår for insekter, smådyr og småfugle. Samtidig mindskes den mængde haveaffald, som ellers skal transporteres og forarbejdes til kompost.
– Projektet er et lille, men vigtigt skridt i den grønne omstilling. Med kvashegnene tager vi livtag med tre udfordringer på én gang: De stigende mængder affald. Den truede biodiversitet og den massive CO2-udledning, som vi skal have bragt ned. Derfor håber jeg, at rigtig mange haveejere vil være med til at bygge kvashegn i deres nærområde i stedet for at aflevere haveaffaldet på genbrugspladsen eller Sankt Hansbålet, fortæller Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.
Alle kan bidrage
Alle haveejere og Skanderborg og Odder er inviteret til at fylde de lokale hegn på kommunens skoler med kvas fra haven. Kvashegnene er åbne udenfor almindelig skoletid. Hegnene bliver sat, så der er let adgang med traileren. Der vil være anvisninger på stedet, så du let kan se, hvordan du skal fylde grenene i. Et godt kvashegn skal være sammensat af grene, pinde og kviste med en tykkelse som en tommelfinger og opefter for at skabe sammenhæng og en god variation, som dyrene kan trives i. For hver eneste favnfuld grene og kviste til de lokale hegn er du med til at gøre en forskel for naturen.
Fra affald til natur
Projektet bliver fulgt af forskere ved Aarhus Universitet, der blandt andet kommer til at måle på hegnenes positive indvirkning på insekt- og dyreliv. Både EU og Nordisk Ministerråd støtter projektet og erfaringerne skal bredes ud til de øvrige danske affaldsselskaber og de nordiske lande. Og så er det ikke tilfældigt, at hegnene placeres ved kommunens skoler, for erfaringerne vil også blive inddraget i undervisningen om klima og bæredygtighed.
– I Renosyd arbejder vi meget for at motivere til en kultur- og adfærdsændring, så folk opdager, at affald faktisk har værdi, hvis man tænker lidt ud af boksen. Den bevidsthed er vigtig at lære vores børn. Derfor bliver der, som en del af projektet fulgt op med undervisningsforløb på skolerne, fortæller direktør i Renosyd Annemette Fuglsang.
Derfor er kvashegn en god idé
I 2021 producerede hver eneste borger i Skanderborg Kommune 134 kg haveaffald. Det koster både penge og CO2 at bortskaffe.
Kvashegn er godt for klimaet, dyrelivet og økonomien. Sådan ser argumenterne ud:
- På to år vil hegnene rumme 4.500 m3 kvas. Det binder 1.800 ton CO2
- Haveejerne skal køre færre ture til Værdiparken og genbrugspladserne
- Renosyd skal køre færre ture til komposteringsanlægget
- Kompostering udleder metangas. Det gør kvashegn ikke.
Her kan du aflevere dit kvas
Der bliver gjort klar til omkring 500 meter kvashegn i alt på 13 skoler i Skanderborg Kommune. Her til kommer hegnene på skoler i Odder Kommune, hvor Danmarks længste kvashegn på 200 meter allerede står. I alt bliver der i projektet bygget 1.000 meter kvashegn ved skolerne i de to kommuner i 2021. Ingen andre steder i landet findes der nyetablerede kvashegn i det omfang.
Kick-off på Bjedstrup Skole
Onsdag den 8. juni kl. 11.00 – 12.00 slås pælene i til det første kvashegn på Bjedstrup Skole – og børn fra 3. – 5. klasse fylder kvas i det første stykke.
Kommentarer