Samfund

Friluftslivet får et løft: 20 mio. kr. til 242 projekter

Foto: Friluftsrådet

242 friluftsprojekter har fået en hjælpende hånd fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, som Friluftsrådet administrerer. I Region Midtjylland er der uddelt 7,0 mio. kr. til 68 projekter. Der er særligt mange gode projekter, som vil udvikle mulighederne for vandfriluftsliv.  

Friluftsrådet har i maj og juni uddelt i alt 19,7 mio. kr. til 242 projekter i hele landet, som skal udvikle friluftslivet. Blandt projekterne er der blandt andet givet tilskud til mange initiativer, der skal fremme vandfriluftsliv, for eksempel skabe nye muligheder for helårsbadning, kajakroning, standup paddling, sejlads og andre vandaktiviteter, samt projekter der formidler naturen under overfladen. 

Ifølge Friluftsrådet er der et helt særligt potentiale i vandfriluftsliv. 

“Det er dejligt at se så mange gode projekter, der udvikler og udbreder friluftslivet på forskellig vis. Der er især mange gode projekter, som fremmer friluftslivet på og i vandet. I Danmark har vi meget kystlinje, og vi har mange søer, vandløb og havne, men vi er ikke altid så gode til at bruge vandet til friluftsliv, og vi har heller ikke altid så stor bevidsthed om den fantastiske natur, der er under overfladen. Det skal vi have gjort noget ved,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet. 

Derudover er der givet tilskud til mange initiativer, der skal gøre det nemmere for skolerne at rykke undervisningen ud i det fri.

Gode projekter i Region Midtjylland

68 projekter i Region Midtjylland har fået tilskud på i alt 7,0 mio. kr. Blandt andet har Virklund Outdoor fået 37.900 kr. i tilskud til at opstarte et tilbud om udendørs gaming-aktiviteter for børn og unge, som alternativ til den traditionelle gaming, der foregår alene, stillesiddende foran skærm. Med initiativet “Outdoor Gaming”, vil foreningen indkøbe Evotag- og Bowbattle-udstyr, der skal skabe helt nye rammer for at få særligt de unge aktiveret på en helt ny måde i naturen. 

Fjordsvømmer- og Vinterbaderklubben Neptun har fået 165.000 kr. i tilskud til at anlægge svømmebaner og en boardwalk i Ringkøbing Havn, så vandet kan bruges mere aktivt af blandt andet svømmere og vinterbadere. 

Egmont Højskolen i Odder har fået 300.000 kr. til at etablere en boardwalk, broer og platforme ved et vådområde i en skovhave, som gør det muligt for blandt andet kørestolsbrugere og personer med handicap at få gode naturoplevelser.

Støtte til foreningslivets ildsjæle i hele landet

175 af de 242 tilskud er gået til foreninger, og det er udtryk for en helt bevidst prioritering i Friluftsrådet.

“Vi vil gerne bakke op om foreningslivet i Danmark. Der er mange stærke, frivillige kræfter og ildsjæle rundt omkring i landet, som gør en stor indsats for, at andre kan komme ud i naturen og dyrke friluftsliv. Dem er vi rigtig glade for, at vi kan støtte med Udlodningsmidler til Friluftsliv,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Midlerne kommer til at gavne friluftslivet bredt i hele landet. I 79 af landets kommuner er der givet tilskud til et eller flere projekter. Svendborg, Bornholm, København og Randers er de kommuner, der har fået tilskud til flest projekter, mens man i Ringkøbing-Skjern Kommune samlet set har fået det største beløb – i alt 1,08 mio. kr. til syv forskellige projekter. 

Kommentarer