Fra nummer 11 til 33
Skanderborg Kommune går tilbage i årets Erhvervsklimaundersøgelse fra DI. En placering som nummer 11 i 2019 er i år vekslet til en placering som nummer 33.
Det er den første erhvervsmåling fra DI, efter at brancheorganisationen fusionerede med Dansk Byggeri. 81 lokale virksomheder har deltaget i undersøgelsen.
– Jeg er ærgerlig over, at vi glider ned af ranglisten, for vi har en klar ambition om at være med i toppen. Det er en del af vores selvforståelse, at vi skal være blandt de mest erhvervsvenlige kommuner. Derfor skal vi også bruge noget tid på at dykke nærmere ned i analysen, så vi bliver skarpe på, hvor vi kan sætte ind. Det kommer vi blandt andet til at arbejde mere med i det nye opgaveudvalg om erhvervslivets vilkår, som vi søsatte i august, siger borgmester Frands Fischer.
Opgaveudvalget, der består af både erhvervsfolk og politikere, skal udvikle konkrete forslag til bedre samarbejde og nye indsatser på erhvervsområdet, som skal præsenteres for Byrådet i juni 2021.
Vækst presser den kommunale service
På positivsiden tæller kommunens og jobcentrets samarbejde med lokale virksomheder, når det handler om at understøtte virksomhederne og skaffe kvalificeret arbejdskraft. Her er Skanderborg Kommune i top tre i Danmark.
Modsat peger DI-undersøgelsen på klare forbedringsmuligheder, når det handler om den kommunale behandling af miljøsager, byggesager og sygedagpengesager. Kommunen er i kategorien placeret på en 60. plads. Placeringen er et gennemsnit og rummer flere eksempler på fremgang. På miljøsager ligger kommunen nu på en første plads, og sagsbehandlingstiden for byggesager er rykket fra en placering som nr.52 til 38.
– I tallene kan man se, at vores sagsbehandling f.eks. af byggesager og miljøsager er blevet mere effektiv siden sidste år. Skanderborg er en af de kommuner på landsplan, som vækster mest, men på trods af væksten og det stigende antal sager har vi formået at bringe sagsbehandlingstiden ned. Til gengæld ser det ud til, at virksomhedernes oplevelse af kvaliteten i vores sagsbehandling er faldet en del. Det skal vi have kigget på, siger Frands Fischer.
Tilbage på ret kurs
Formand for Erhverv Skanderborg Morten Kohsel ærgrer sig også over, at Skanderborg Kommune i den grad er rutsjet ned af listen.
– Vi var forberedt på et mindre ryk, for vi ved, at den positive vækst i kommunen har givet udfordringer i organisationen flere steder. Men vi er overraskede over, at det har haft så stor betydning for de lokale virksomheder. Det er ikke acceptabelt. Placeringen underbygger vigtigheden af, at vi fortsat har fokus på samarbejdet mellem erhvervsliv og kommune. ErhvervSkanderborg arbejder både i et bestyrelsesudvalg og i det aktuelle opgaveudvalg om Erhverv og Turisme med at forbedre samarbejdet til gavn for alle. Det arbejde er nu vigtigere end nogensinde, for her har vi i fællesskab med politikerne mulighed for at komme tilbage på den rette kurs, siger Morten Kohsel.
81 lokale virksomheder i Skanderborg Kommune har svaret på undersøgelsen inden for brancher som produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service.
Blandt de østjyske kommuner er Aarhus Kommune nummer 68; Favrskov Kommune er nummer 18; Syddjurs Kommune er nummer 48. 93 af landets 98 kommuner deltager i undersøgelsen.
Kommentarer