Debat og politik

EP-debat: Det er ikke nok at sige tostatsløsning

Villy Søvndal, Kandidat til Europarlamentsvalget

Af: Villy Søvndal, Kandidat til Europarlamentsvalget

Der er heldigvis bred enighed både i Danmark og i EU om at bakke op om en tostatsløsning i Israel-Palæstina konflikten. Men det er ikke nok at sige dette. Vi skal give palæstinenserne et håb om, at der er en vej frem. SF har sammen med 3 andre partier foreslået, at Danmark skal anerkende Palæstina som en stat allerede nu – som et signal. Og det bør EU også gøre.

Vi er også klar over, at det i dag er svært at få øje på hvem der skulle lede en palæstinensisk stat. Den nuværende regering på Vestbredden under Mahmoud Abbas er desværre korrupt og nærmest handlingslammet. Og Hamas kan som en terrororganisation selvfølgelig heller ikke lede en palæstinensisk stat. Men der er faktisk faktisk en person, som har opbakningen blandt palæstinenserne både på Vestbredden og i Gaza, og som går ind for en tostatsløsning. Det er den tidligere leder af den store palæstinensiske organisation Fatah – han hedder Marwan Barghouti. Men han sidder i fængsel på livstid i Israel, fordi han spillede en ledende rolle i det palæstinensiske oprør mod den israelske besættelsesmagt – den såkaldte 2. Intifada – omkring år 2000.

Det er sandsynligt at Barghouti er ansvarlig for handlinger, som ikke ville være acceptable i fredstid. Men det foregik under en besættelse, hvor palæstinenserne hele tiden blev udsat for diskrimination og nye israelske bosættelser på deres jord. Vi har set andre steder, at en konflikt kun kunne bilægges, hvis man anerkendte ledere med opbakning i befolkningen, også selv om de havde deltaget i militant modstand. F.eks. var Nelson Mandela også leder af ANCs militære gren, men endte alligevel som præsident, da man omsider ophævede apartheid. På samme måde endte Sinn Fein ledere i Nordirland som ministre i en samlingsregering, da man sluttede fred – selv om de havde deltaget i, eller støttet, militant modstand.

Det er også sådan, man kan slutte konflikten mellem Israel og Palæstina. Derfor vil jeg hvis jeg vælges til EU-parlamentet kæmpe for, at EU – og Danmark – skal kræve løsladelse af Marwan Barghouti, med henblik på, at han er til rådighed, når en kommende palæstinensisk stat skal etableres.

Der er heldigvis også kræfter i Israel, der forstår dette. Ami Ayalon har været både sikkerhedschef og flådechef i Israel. Nu går han ind for fred, og han foreslår løsladelse af Marwan Bargouti. Ayalon har udtalt til The Guardian: ”Vi israelere får først sikkerhed, når palæstinenserne får håb”. Lad os lytte til disse kloge ord.

Kommentarer