Samfund

Den spanske syge – hvordan klarede verden det dengang?

Foto: Holger Damgaard

Historien har det med at gentage sig. Vi kan bare håbe, at vi lærer af den. I 1918 levede det meste af Verdens befolkning i frygt for en usynlig og mytisk fjende, der, som rygtet sagde, på få dage kunne lægge hele landsbyer øde.

Frygtens officielle navn blev uretfærdigvis Den spanske Influenza. I dag også kendt som 1918-infuenzapandemien. Kom med til foredrag den 25. november med Søren K. Poder, der fortæller om Den Spanske Syge på Museum Skanderborg Perron1.

At kalde 1918-pandemien for en katastrofe er en underdrivelse. Det præcise antal ofre for influenzaen kendes ikke, men beregninger viser, at cirka en femtedel af Jordens befolkning blev smittet, hvoraf mellem 75 og 100 millioner døde. I Danmark er tallet ca. 12.000 døde i perioden juni 1918 til maj 1919 ud af en befolkning på omkring tre millioner.

Årsagen til 1918-pandemien var en usædvanlig smitsom virusinfluenza (H1N1), der sandsynligvis startede i Kansas (USA), hvorfra den via de massive troppeoverførelser til fronten i Nordfrankrig spredte sig til Europa.

Cand. mag. Søren K. Poder er med i et forskningsprojekt, der undersøger Den Spanske Syges historiske socialøkonomiske kontekst. Projektet er ejet af Århus Byhistoriske Fond og handler også om at aktivere, inddrage og skabe et tværfagligt samarbejde mellem lægfolk og professionelle. Dette kaldes henholdsvis Crowdsourcing og Citizen Science.

Søren K. Poder har tidligere arbejdet som arkivar for crowdsourcing på blandt andet Rigsarkivet. Han har tidligere arbejdet med Sociale Netværks betydning for udveksling af viden og kommercielle strategier.

Tilmelding nødvendig af hensyn til pladser. 

Tilmelding foregår på Museum Skanderborgs hjemmeside www.museumskanderborg.dk.

Praktisk information:

Tidspunkt: 25. november kl. 19-21. 

Foredragsholder: Søren K. Poder.

Pris: 75 kr. for voksne. Børn og unge til og med 25 år har gratis adgang. Betaling foretages ved ankomst. 

Sted: Museum Skanderborg, Perron1, Jernbanevej 9, Skanderborg.

Der er gratis parkering på museets parkeringsplads.

Kommentarer