Børn samler skrald hver uge
Naturbørnehaven Græshoppen i Skovby har en særlig tradition. Når de går på tur, tager børnene poser med og samler dåser, slikpapir, kapsler og andet, som ikke hører hjemme i naturen. Affaldsjagten udspringer af det særlige projekt Bæredygtighed i Børnehøjde.
– Er I klar?
– Jaaaaaaaaaah.
– Så lad os komme afsted.
Pædagog Rikke Aytemiz står ved lågen til Naturbørnehaven Græshoppen i Skovby. 15 børn står ved siden af hende iklædt gule refleksveste og med affaldsposer i hånden. De er på vej ud på affaldstur.
I flere år har børnehaven haft en tradition med at samle skrald i nærområdet – typisk en gang om ugen. Nogle gange er det turens formål i sig selv. Andre gange har turen et andet formål, men der bliver samlet skrald alligevel.
– Vi har altid affaldsposer med, når vi er på tur, så vi kan samle skrald, selv om vi er på vej på biblioteket eller lignende. Nogle gange må vi faktisk sige ”Nu skal der ikke samles skrald”, fordi børnene går så meget op i det, at vi kan risikere at blive meget forsinkede til en aftale, siger Rikke Aytemiz med et smil.
Skralde-monstre
På turen denne formiddag finder børnene slikpapir, dåser, cigaretskod, hundelorteposer, flasker, mundbind, en gammel skuffe og meget andet, som folk har ”tabt”.
– Det er trist, at det er nødvendigt at samle skrald, men vi kan ikke holde ud, at det ligger i naturen. Samtidig synes børnene, at det er sjovt at samle skrald. Vi snakker om det, vi finder, og nogle gange bruger vi det til at bygge skralde-monstre i børnehaven, fortæller Rikke Aytemiz.
Rap og rim om affald
Naturbørnehaven Græshoppen har siden 2016 været med i det landsdækkende projekt Bæredygtighed i Børnehøjde sammen med mange andre institutioner i Skanderborg Kommune.
Børnene lærer om bæredygtig adfærd i dagligdagen gennem leg og tiltag, som den enkelte institution selv vælger. Projektet finder sted i foråret og varer 1-4 uger.
Som led i projektet i år fik børnehaverne udleveret Rappe-Skralde-bogen. I bogen møder børnene anden Rappe-Skralde, der rimer og rapper om, hvordan vi mennesker sviner i naturen, og lærer os, hvordan vi genbruger og sorterer affald.
Naturbørnehaven Græshoppen tog bogen til sig og brugte den aktivt i hverdagen – også langt udover selve projektperioden. Der er også sat rim og remser fra bogen op på legepladsen.
– Vi har brugt Rappe-Skralde-bogen rigtigt meget. Nogle børn kan den næsten udenad. Vi har meget fokus på bæredygtighed hos os, og bogen har været med til at sætte gang i mange snakke og aktiviteter med børnene om affald og vores fælles natur. Børnene er også gode til at snakke om emnet med deres forældre, og det er jo herligt, siger Rikke Aytemiz.
Renosyd har stillet Rappe-Skralde-bogen gratis til rådighed for børnehaver i Skanderborg Kommune, og ca. 140 eksemplarer er blevet udleveret. Bogen kan også lånes på kommunens biblioteker.
Kommentarer