Hørning

Børn med læse- og skrivevanskeligheder skal skabe historier til andre børn

Foto: Hørning Bibliotek

Børns fortællinger skal også være en del af den børnelitteratur, som biblioteket formidler. Derfor kan børn i alderen 10-13 år, som er enten ordblinde eller har læse- og skrivevanskeligheder, deltage i en workshop på Hørning Bibliotek den første uge i sommerferien. Her skal de sammen med børnebogsforfatteren Majken Fosgerau Salomonsen finde på en historie. Workshoppen har titlen ”Grubleriet”, og formålet er bl.a. at sikre, at børns stemmer får en plads i den danske børnelitteratur.  

Workshoppen er en ud af en række workshops hvor børn har arbejdet sammen med professionelle forfattere om at skabe historier. Denne gang er det børn, der har svært ved at læse og skrive, som får mulighed for at udfolde sig. De skal være med til at skabe fortællinger til andre børn og kommer til at lave en masse aktiviteter, hvor fokus er på at lytte, snakke og lege sig frem til en historie. ”Det er ikke vigtigt om børnene er gode til at læse eller stave, det som er i fokus er børnenes fantasi, forestillingsevner og lysten til at skabe både uhyggelige, skøre og sjove fortællinger til andre børn”, siger børnebibliotekar Louise Marie Schmid. Historien bliver en del af en bog eller en lydfortælling, som Majken Fosgerau Salomonsen efterfølgende arbejder videre med. Til august præsenteres det færdige arbejde på Hørning Bibliotek.

Kendt børnebogsforfatter med erfaring i at samarbejde med børn

Børnene kommer til at være under kyndig vejledning, da de skal arbejde sammen med Majken Fosgerau Salomonsen, som har skrevet og udgivet børnebogs-serien Trine Loppelil Sørøverhjerte på Gyldendal. Hun er særligt udvalgt til at guide børnene, da hun allerede har stor erfaring med at lave samskabende projekter, workshops og historiefortællinger sammen med børn.

Et projekt der sætter fokus på børns stemmer

Workshoppen er et led i et stort toårigt projekt, ”Små stemmer – store fortællinger”, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Der bliver holdt i alt 15 workshops i det meste af Østjylland, hvor professionelle forfattere arbejder sammen med børn. Bibliotekets leder for innovation Anne Mette Høncke fortæller, at et af formålene med projektet er at sætte fokus på børnenes egne fortællinger, en genre der ikke er så udbredt i den allerede eksisterende litteratur til børn. – ”Derudover håber vi selvfølgelig også at projektet kan være med til at styrke børnenes læselyst og give børnene en oplevelse af medejerskab og indflydelse på børnelitteraturen.”. I projektet deltager Skanderborg Bibliotekerne, Silkeborg Bibliotekerne og Århus Bibliotekerne. Derudover medvirker et hold af forskere fra Center for Børns Litteratur og Medier, eReolenGo, Dansk Forfatterforening, Manuskriptskolen for børnefiktion og FilmX Midtjylland.

Om workshoppen – det praktiske

Workshoppen finder sted på Hørning Bibliotek, d. 27 juni- 30. juni, kl. 10-13. Workshoppen henvender sig til 10-13 årige, som enten er ordblinde eller har læse- og skrivevanskeligheder.

Kommentarer