Skanderborg by

Bæredygtige ”Boomerang poser” hitter på kommunens fire biblioteker

Foto: Skanderborg Kommunes Biblioteker

På Skanderborg Kommunes Biblioteker har lånere længe kunne låne kreative stofposer til at fragte bøgerne hjem i. Stofposerne går under navnet ”Boomerangposer” og indgår i det internationale community koncept af samme navn. I alt sin enkelthed går konceptet ud på at producere stofposer af aflagte materialer såsom duge, sengebetræk og tøj. Poserne forsynes med koncept-logo og ”Lån & læg tilbage”. For bibliotekets vedkommende har poserne vist sig at være så eftertragtede, at de nu håber på hjælp til at få beholdningen fyldt godt op igen. Interesserede kan tilmelde sig hyggelige sy-workshops på de fire lokale biblioteker i november. 

Frivillige i mange afskygninger:

Galten Bibliotek var de første til at implementere de boomerangposer, som nu også har fundet vej til de øvrige bibliotekshuse i kommunen. ”Helt konkret, så havde min kollega Heidi fået fat i en gruppe frivillige fra Galten og Skovby, der gerne ville sy en god stak stofposer”, fortæller Bibliotekar og kulturformidler Louise Grønlund. ”Og så var det, at corona brød ud, og vi greb chancen til at annoncere efter flere til at producere poserne, så de også kunne blive tilbudt lånere på Ry, Hørning og Skanderborg Bibliotek”, forklarer hun og fortsætter: ”Det blev taget vildt godt i mod, og mange både unge og ældre benyttede chancen til at hente en sy-pakke på biblioteket og gå i krig med at sy de flotteste stofposer, som de så leverede tilbage til Biblioteket” fortæller Louise og lyser helt op, når hun tænker på det: ”Det var simpelthen så hyggeligt at høre om de oplevelser, de mange syere havde med processen. Der var blandt andet en bedstemor, som fortalte, at hun havde brugt lejligheden til at lære sine to børnebørn at sy muleposer”. 

At det ellers så store lager på knap 1500 poser er blevet velintegreret i lånernes rutiner, har Randi fra Ry Bibliotek også bemærket: ”Det er virkelig interessant at opleve, hvordan lånerne fra besøg til besøg ofte tager sig god tid til at vælge den helt rette stofpose til at bære bøgerne hjem i” konstaterer hun: ”Lige i øjeblikket er mange af poserne ude af huset, så vi har endda haft flere lånere, der spørger til, om vi har flere poser på lager, som de kan vælge imellem”. 

Vil du være med til at sy?

Om Boomerangposerne er kommet for at blive, er der vist ingen tvivl om, og i takt med det stigende fokus på bæredygtige alternativer er der tyndet en del ud i beholdningen. I den forbindelse har Biblioteket valgt at tilbyde en række gratis Boomerang workshops i november. Her kan deltagerne slippe fantasien løs i et væld af sjove genbrugsstoffer og producere en eller flere Boomerangposer til det lokale bibliotek og samtidig kreere en personlig pose til sig selv – eller måske til en julegave.  

Interesserede kan skaffe sig en gratis billet på Bibliotekets hjemmeside – og i skrivende stund er der stadig enkelte pladser til disse workshops.

Kommentarer