Debat og politik

48 borgerforslag til budgettet i Skanderborg Kommune

Foto: Skanderborg kommune

Interessen for at levere input til kommunens budget er stor. Foreninger og private borgere har indsendt 48 forslag, som de politiske udvalg nu skal kigge på. Ønskerne er dog langt større end det økonomiske råderum, forklarer borgmesteren.

En ny budget-proces i Skanderborg Kommune har vist sig effektiv i at skabe engagement og deltagelse. 

Alle borgere, foreninger og virksomheder har haft lejlighed til at komme med konkrete forslag til Budget 2023-2026. I perioden 27. januar til den 28. marts har de kunne indsende deres forslag via skanderborg.dk. 

Det er første år, at Skanderborg Kommune bruger den metode.  

– Vi har tidligere forsøgt at skabe engagement med et borgermøde og en særlig budget-postkasse, men det har ikke givet det store. Derfor besluttede vi i Byrådet at ændre processen for at skabe mere interesse i vores allesammens budget og for at sikre lige adgang for alle. I år har vi annonceret og sendt brev ud til foreninger, råd og nævn og beskrevet muligheden for at indsende borgerforslag, og jeg er glad for at se, at så mange har forholdt sig til budgettet og indsendt forslag, siger borgmester Frands Fischer.

Forslag for mere end 100 mio kr. på ét område

Der er i alt indkommet 48 borgerforslag til Budget 2023. 27 forslag går på kommunens drift fx om normeringer i dagtilbud og om støtte til kulturelle arrangementer. 

20 forslag handler om anlæg fx byggeri af svømmehal, flere cykelstier og udvidelse af idrætsanlæg. Derudover er der kommet et forslag, som går på tværs af drift og anlæg.

Forslagene fordeler sig bredt over de politiske udvalg, dog med en stor overvægt i Kultur-, Fritid- og Idrætsudvalget (20 forslag) og Undervisnings- og Børneudvalget (13 forslag). 

– De politiske udvalg kigger alle forslag nøje igennem og beslutter hvilke forslag, der skal med videre i budgetprocessen. Jeg kan dog konstatere allerede nu, at det ikke er alle forslag, der kan realiseres i år. Vi har ikke mange penge at gøre med, og alene for Kultur-, Fritids og Idrætsudvalget er der budgetforslag for mere end 100 mio. kr., siger Frands Fischer. 

Sådan er processen

De politiske udvalg behandler de indkomne forslag på deres møder i april og maj. 

De borgerforslag, der videreføres i budgetprocessen, bliver præsenteret på Byrådets budgetseminar den 20. juni. 

Umiddelbart efter budgetseminaret bliver alle ønsker om udvidelser i budgettet lagt på skanderborg.dk. Her lægges også en oversigt over foreslåede besparelser. 

I august mødes byrådet til budgetseminar og herefter begynder de konkrete politiske forhandlinger om budgettet. 

Skanderborg Kommunes budget vedtages endeligt på byrådsmødet den 13. oktober. 

Kommentarer